LA METAMORFOSI BEGINT MET DE NIEUWE ALFA ROMEO TONALE

Alfa Romeo presenteert de nieuwe Tonale als het begin van een complete metamorfose van het merk. Met de Tonale blijft Alfa Romeo trouw aan zijn DNA, maar evolueert van nobele Italiaanse klasse sinds 1910 radicaal naar de toekomst. Het merk kijkt reikhalzend vooruit, een nieuw tijdperk tegemoet van connectiviteit en elektrificatie.

De nieuwe Tonale onderscheidt zich door een markant, sensueel en toekomstgericht design.

Bepaalde terugkerende stijlkenmerken typeren hem onmiskenbaar als een Alfa Romeo, maar heruitgevonden met een moderne toets. Zo zijn er de "telefoonschijf" velgen met 5 gaten, het gegroepeerde "telescopische" instrumentenbord en het driespaakse sportstuur, maar ook de sinusvormige achterlichten en de "3+3" koplampen met de nieuwe Full-LED Adaptive Matrix die herinneren aan de trotse blik van de SZ Zagato of de Proteo concept car.

Het interieur, geïnspireerd door Alfa Romeo's racegeschiedenis, wordt gekenmerkt door een zorgvuldig oog voor detail in combinatie met een onafgebroken streven naar de hoogste kwaliteit. Alles is erop gericht de bestuurder zo makkelijk mogelijk toegang te bieden tot alle bedieningselementen voor een veilige en niet te evenaren rijervaring.

Alfa Romeo creëerde unieke en exclusieve technische oplossingen om middels elektrificatie zijn DNA te verrijken. Het uitgangspunt van Alfa Romeo is glashelder: elektrificatie staat ten dienste van het merk en zijn DNA, met als missie het sportief rijden heruitvinden voor de 21ste eeuw.

Er worden twee elektrificatieniveaus aangeboden: een Hybride en een Plug-in Hybride Q4, ontwikkeld door Alfa Romeo voor de beste prestaties in zijn klasse.

De Hybride versie biedt een onvervalste elektrische rijervaring dankzij de gloednieuwe, speciaal voor Alfa Romeo ontworpen 48-volt Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo), die de wielen kan aandrijven zelfs wanneer de verbrandingsmotor is uitgeschakeld.

Anderzijds is de 275 pk Plug-in Hybride Q4-versie met vierwielaandrijving de krachtigste en meest efficiënte versie in de reeks. Een absolute topper in zijn klasse, met in elektrische modus een verwachte actieradius in stadsverkeer tot 80 km.

Rijdynamiek is een ander kenmerk van elke echte Alfa Romeo en voldoet in de Tonale aan alle verwachtingen. De perfecte gewichtsverdeling garandeert een ongeëvenaarde wegligging in de bochten. Zijn besturing is de meest directe in het segment (13,6). Het is ook de enige wagen in zijn klasse die uitgerust is met het Integrated Brake System, een ‘brake-by-wire’ remsysteem dat een ogenblikkelijke respons garandeert en het regeneratief remmen beheert. Ook is hij uniek door de integratie van het remsysteem met vaste remklauwen met 4 zuigers van Brembo. Hij is eveneens voorzien van een onafhankelijke MacPherson ophanging met Frequency Selective Damping (FSD) technologie en elektronische "Alfa Active Suspension", Alfa Romeo hybride Q4 vierwielaandrijving voor een ongeëvenaard veilig rijgedrag, en een elektronisch zelfblokkerend differentieel van Alfa Romeo voor maximale tractie.

Ook de software en de connectiviteit zijn bedoeld om de rijervaring van de bestuurder te verbeteren: dat is en blijft altijd de prioriteit. Standaard wordt de Tonale geleverd met een ingebouwd en gloednieuw infotainmentsysteem, met een aanpasbaar Android-besturingssysteem en 4G-connectiviteit met Over-the-Air (OTA)-updates, met een volledig digitaal 12,3" scherm in het instrumentenpaneel en een hoofdunit met 10,25" touchscreen, een soepele, geavanceerde multitasking-interface. Met een totaal van 22,5" zijn de twee grote Full TFT schermen de beste in dit segment.

Tonale debuteert met een wereldexclusieve Non-Fungible Token (NFT) technologie, een ware innovatie in de automobielsector. Het digitale NFT-certificaat is gebaseerd op de "blockchain card"-technologie, een niet-modificeerbare registratie van de belangrijkste stadia in de levensduur van elk individueel voertuig. Met toestemming van de koper zal het NFT de gegevens van het voertuig registreren, als garantie dat de wagen goed wordt onderhouden, wat een positief effect heeft op de uiteindelijke restwaarde.

Een andere innovatie bij de Alfa Romeo Tonale zijn de ingebouwde Amazon Alexa spraakassistentfuncties: bezienswaardigheden zoeken, producten aan uw boodschappenlijstje toevoegen of uw domoticasysteem bedienen: het kan allemaal terwijl u zich op de weg blijft concentreren. Maar ook thuis kunt u uw Alexa-apparaat updates vragen over de status van uw wagen, zoals het niveau van de lading en/of de brandstof, zijn locatie, commando's voor vergrendelen en ontgrendelen sturen, en nog veel meer.

Aan boord van de Tonale staat de technologie ook ten dienste van de veiligheid en het comfort: autonoom rijden van niveau 2 met het nieuwe ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) is voorzien. Alle systemen werken zonder in te grijpen in de ervaring van de bestuurder, waarbij de volledige controle én het rijplezier 100% behouden blijven.