“Storie Alfa Romeo”, derde aflevering: de onvergetelijke 6C 2500 SS "Villa d’Este”.

Een combinatie van sierlijkheid, prestaties en prestige.

Symbool van een tijdperk

 

Toen in de lente van 1949 de 6C 2500, met een koetswerk gebouwd door Touring, zijn opwachting maakte voor het Cernobbio-podium, was het voor iedereen duidelijk welke wagen de Gold Cup zou winnen. Zijn originele en unieke lijnen waren zo overweldigend dat het niet meer dan natuurlijk leek dat hij “ad honorem” de titel van de belangrijkste Elegantie-competitie ter wereld toegewezen zou krijgen.

Maar het 6C 2500 Villa d’Este-model was niet enkel het toppunt van schoonheid. De wagen was een meesterwerk wat betreft artisanale autobouw en tegelijk ook een keerpunt naar een meer moderne vorm van organisatie en productie.

 

De 6C 2500 SS Coupé Villa d’Este

 

Van de “Villa d’Este”, kunnen we gerust beweren dat het gaat om de synthese van de mooiste van alle autocreaties. De 6C 2500 SS Villa d'Este was een van de laatste Alfa Romeo-modellen waarvan het chassis apart van het koetswerk werd ontworpen. Er werden 36 exemplaren van gebouwd, stuk voor stuk unieke creaties, gesteund op de wensen van de eigenaars en de inspiratie van de koetswerkbouwers. Op basis van de 6C 2500 SS Coupé en gebouwd door zijn eigen Touring koetswerkbedrijf, introduceerde Bianchi Anderloni enkele belangrijke veranderingen: de voorkant werd hertekend en kreeg vier koplampen die beter geïntegreerd werden in het koetswerk en twee boven mekaar geplaatste, langwerpige koelingselementen. Ook werden de spatborden geïntegreerd met de zijkant, al waren ze wel nog herkenbaar. De voorruit werd in twee gedeeld en gekipt. De achterkant was erg laag en uniek, met twee kleine, sierlijke, ronde en duidelijk zichtbare lampen. Een meesterwerk van de 20-eeuwse autowereld was geboren.

In de editie van 1949 van de Villa d’Este Elegantie-competitie, won deze auto de "Grand Prix Referendum", de prijs die rechtstreeks door het publiek werd toegekend, waardoor hij voor altijd verbonden zou blijven met deze competitie.