Storie Alfa Romeo, vijfde aflevering: de eerste Alfa Romeo Giulia.

De politiesedan.

De wagens van de Staatspolitie

In het naoorlogse Italië waren de Alfa Romeo’s sneller dan gelijk welke andere wagen, zowel op het circuit als op de weg. Ze hadden al de juiste technische en symbolische kenmerken om uit te groeien tot de auto’s van de Staatspolitie. Vanaf de fifties werden ze gekozen als de officiële noodoproepwagens. Ze kregen de naam ‘volanti’. De burgers wenden snel aan hun verschijning en gaven ze algauw andere bijnamen: deze van de Staatspolitie waren gekend als ‘panters’ en die van de Carabinieri of de militaire politie als ‘gazellen’. Twee vergelijkingen die hun vermogen en wendbaarheid benadrukten.

 

Alfa Romeo is een levensstijl

De geschiedenis van de relatie van het merk met de politiediensten loopt parallel met het verhaal van de evolutie in de loop der jaren van Alfa Romeo zelf. Orazio Satta Puglia speelde een sleutelrol in deze evolutie. Aan hem danken we de bekende uitspraak: “Er zijn veel automobielmerken, maar Alfa Romeo springt er steevast uit. ’t Is een beetje een aandoening, dat enthousiasme voor een transportmiddel. ’t Is een levensstijl, een speciale manier om een voertuig te bedenken”. Hij vormde een artisanaal bedrijf om tot een moderne productie-eenheid en dacht toen reeds aan de massaproductie van nieuwe Alfa Romeo’s.

 

Giulia, de revolutie

Satta Puliga en zijn team ontwierpen een wagen die duidelijk zijn tijd vooruit was. Giulia was een van de eerste auto’s ter wereld met een nieuw vormgegeven onderbouw. De voor- en achterkant waren ontworpen om schokken te absorberen en de stuurhut was bijzonder verstevigd om de inzittenden te beschermen: oplossingen die pas veel later verplicht zouden worden. Het design van de Giulia was ook revolutionair: compact, met mooi geproportioneerde volumes en een unieke stijl.  De lage voorzijde en de afgeknotte achterkant waren gesteund op de aerodynamica. De lanceringsslogan typeerde de wagen als “ontworpen door de wind”. Giulia werd al snel een Italiaans icoon.