Storie Alfa Romeo: Alfa Romeo 8C Competizione

Tussen toekomst en traditie

Tussen verleden en toekomst

De 8C Competizione keert terug naar de wortels van Alfa Romeo en is tegelijk een laboratorium voor de toekomst. De wagen werd ontwikkeld tijdens een diepgaande reorganisatiefase van de automobielsector met de bedoeling het hoofd te bieden aan de uitdagingen van het nieuwe millennium. Bij de presentatie van de 8C in 2006 stroomden in een paar weken tijd 1.400 bestellingen binnen uit de hele wereld. De 500 genummerde exemplaren waren al uitverkocht nog voor ze werden geproduceerd.

 

 

De essentie van Alfa Romeo

Om het verhaal van de 8C Competizione te vertellen, moeten we beginnen bij de naam. ‘8C’ verwijst naar de achtcilinderauto's, ontworpen door Vittorio Jano, die in de jaren dertig van de vorige eeuw races over de hele wereld wonnen. ‘Competizione’ was dan weer de naam van de 6C 2500 waarmee Juan Manuel Fangio aan de Mille Miglia van 1950 deelnam. De 8C, gemaakt om de essentie van Alfa Romeo te vatten en bij de tijd te brengen, vertegenwoordigde de technische stijl die het merk al van bij het begin hoog in het vaandel droeg. De auto had een royale 4,7-liter V8-motor die tot 450 pk kon leveren, maar kondigde vooral ook de terugkeer naar de versnellingsbak op de achteras aan. Sinds het begin van de jaren 1990 was die niet meer in Alfa-wegmodellen gebruikt. Het resultaat: een auto met een optimale verhouding tussen gewicht en vermogen, die vanuit stilstand 100 km/u kon halen in 4,2".

 

 

Een eerbetoon aan de geschiedenis van het autodesign

‘Hij heet 8C, en ik vind hem de mooiste auto ooit gebouwd’: zo omschreef de presentator van het BBC-programma ‘Top Gear’ de 8C Competizione. De wagen leek wel een citatenverzameling uit de Alfa-geschiedenis. De ‘ogen’, die iets boven de motorkap uitstaken, waren afkomstig van de 33 Stradale. De achterkant deed denken aan de Giulietta SZ uit '61, de eerste ‘afgekapte’ achterkant uit de autogeschiedenis. De ronde achterlichten leken dan weer een eerbetoon aan de Giulia TZ, een andere ster van het racecircuit. De 8C speelde fascinerende spelletjes met het verleden, alsof de designers van het Alfa Romeo Centro Stile een ode wilden brengen aan een volledig tijdperk van autodesign. De 8C Competizione inspireerde zich op de Alfa Romeo’s uit alle periodes en bracht ze een hommage met krachtige vormen, strakke lijnen en een gedurfd spel met opvallende merkeigenschappen uit het verleden.