De nieuwe Alfa Romeo conceptcar, elektrificatie gaat hand in hand met schoonheid en dynamiek

  • De nieuwe Alfa Romeo conceptcar, elektrificatie gaat hand in hand met schoonheid en dynamiek
  • De conceptcar van de eerste Alfa Romeo middelgrote plug-inhybride SUV maakt zijn debuut op het Autosalon van Genève.
  • De Tonale Concept Car vult het groeiende segment aan met een interpretatie van Alfa Romeo's kenmerkende designtaal. Het is een middelgrote SUV voor stedelijk gebruik en met een atletische persoonlijkheid.
  • De onderscheidende kenmerken van Italiaanse stijl worden in de toekomst geprojecteerd, in een perfecte mix van respect voor traditie en anticipatie op nieuwe regels.
  • In overeenstemming met het Alfa Romeo-manifest is elk detail ontworpen met de behoeften van de bestuurder in gedachten.
  • Rijplezier komt tot uiting in ergonomie, hoogwaardige materialen en vooral weergaloze dynamiek.
  • De Tonale Concept Car is Alfa Romeo's interpretatie van de elektrische auto. Vooruitstrevende technologie en spreekwoordelijke rijdynamiek gaan hand in hand om kansen te grijpen en tastbare antwoorden te bieden op nieuwe uitdagingen.

 

Alfa Romeo doet zijn intrede in de wereld van de elektrische auto's op het Autosalon van Genève 2019, met de onthulling van de nieuwe conceptcar van Alfa Romeo, de middelgrote SUV Tonale. De Tonale is de eerste plug-inhybride en de eerste middelgrote SUV van Alfa Romeo. Hij herschrijft de regels van het snelst groeiende segment op basis van de mix van unieke Italiaanse stijl en weergaloos rijplezier die de constructeur typeert.

 

Een auto geïnspireerd door schoonheid en het Alfa Romeo-designmanifest.

 

Het expressieve design van de Tonale werpt een warme blik op onze toekomst. Zijn compacte afmetingen belichamen uniek Italiaans design en de onmiskenbare originele en moderne stijl van Alfa Romeo, in een perfecte mix van respect voor traditie en anticipatie op nieuwe regels. Alfa Romeo draagt de essentie van Italiaanse beeldhouwkunst hoog in het vaandel, via de tijdloze 'artigianale' ervaring van het handmatig vormgeven. De Tonale werd geïnspireerd door de schoonheid en de nuances van menselijke vormen, en de organische beweging van licht als resultaat van pure lijnen en volumes. Zijn design herinnert tastbaar aan een aantal beproefde designelementen die synoniem zijn voor de rijke geschiedenis van Alfa Romeo, met een uitvoering die een moderne benadering van de nieuwe Alfa Romeo-anatomie uitstraalt. Een element dat verwijst naar de traditie van het Alfa Romeo-DNA is de telefoondraaischijf. Het 21"-velgdesign van de Tonale geeft dit weer door middel van een lichte architecturale constructie, voor een eerlijke en doeltreffende uitvoering van het circulaire thema. De oorsprong van de telefoondraaischijf situeert zich in de jaren '60 en werd met trots gedragen door de iconische 33 Stradale. Het opvallende velgdesign van de Tonale wordt verder benadrukt door bijpassende exclusieve Pirelli-banden. De gedurfde, elegante volumes van de zijkant van het voertuig verwijzen naar een schijnbaar ver verleden en herinneren aan de zinnelijke kwaliteiten die we terugvinden in de pure vormen van de Duetto en de Disco Volante Spider, terwijl de 'Linea GT' van de Tonale een nieuwe interpretatie vormt van de spanning, het vertrouwen en de zelfbewuste houding van de GT Junior. De voorkant is voorzien van Alfa Romeo's kenmerkende 'Trilobo' en het opvallende 'Scudetto'-rooster, dat als centraal krachtpunt fungeert en de snelheid en de stroomlijning van de Tonale onderstreept. Aan weerszijden van het iconische radiatorrooster maken de '3 plus 3'-koplampen, die herinneren aan de trotste blik van de SZ en de Brera, het vooraanzicht compleet. De achterkant van de Tonale wordt op elegante wijze bepaald door een omhullend raamvolume, dat bovenaan aangevuld wordt door de zwevende vleugel die de continuïteit tussen het doorzichtige dak en de achterruit verbetert. Voor elk Alfa Romeo-design wordt zorg gedragen met een menselijke toets. De achterlichten doen dan ook eerder denken aan een artistieke handtekening dan aan een optisch lichtelement ... een soort van lichtsignatuur rechtstreeks afkomstig van de hand van de kunstenaar.

 

Het interieurdesign van de Tonale put zijn inspiratie grotendeels uit Alfa Romeo's racegeschiedenis. Dynamische vormen en pure lijnen stralen passie en rasecht rijplezier uit. Het interieur van de Tonale is sterk op de bestuurder gericht, maar niet egoïstisch, aangezien de lay-out comfortabel ontworpen is voor vier passagiers. De met de hand getekende lijnen lopen door het interieur en zorgen voor een soort spierspanning, alsof de ruimte klaarstaat om aan te vallen. Het emotionele belang van het interieur van de Tonale wordt verder benadrukt door het contrast van rijke materialen, waaronder de koude robuustheid van aluminium in combinatie met de zachte en verwelkomende warmte van leder en Alcantara. Binnenin vinden we doorschijnende panelen met achtergrondverlichting, waaronder de middentunnel, de perfecte locatie voor het essentiële Alfa Romeo-element: de DNA-rijmodusselector. Het interieur van de Tonale biedt een inclusieve ervaring, met details die typisch zijn voor exclusieve voertuigen. Het interieur is omhullend en verwelkomend, met de dynamische kenmerken die gewaardeerd worden door rijliefhebbers.

 

De Tonale-conceptcar is uitgerust met de hoogste technologische standaarden, om een geconnecteerde, comfortabele en dynamische gebruikerservaring te verzekeren, terwijl sportief rijplezier centraal blijft staan.

De aandacht van de bestuurder is op de weg gericht, met de perifere focus op een 12,3" groot volledig digitaal dashboard en een centraal aanraakscherm van 10,25”. Het nieuwe infotainmentsysteem is uitgerust met een naadloze en vlotte multifunctionele interface. Hierdoor heeft de bestuurder de recentste systemen en functies steeds binnen handbereik. De Tonale biedt de bestuurder de mogelijkheid om volledig verbonden te zijn met de lifestyle en sociale community's van Alfa Romeo, via de nieuwe infotainmentfuncties 'Alfista' en 'Paddock'.

  • 'Alfista' is een meeslepende Alfa Romeo Lifestyle-ervaring, een volledig geconnecteerde interface met selecte Alfa Romeo-clubs en community-evenementen, waaronder bijeenkomsten, ritten en ontmoetingen. Deze app voor in het voertuig biedt de bestuurder toegang tot live nieuws en updates over het merk Alfa Romeo. De bestuurder kan onder meer zijn aanwezigheid op evenementen en bijeenkomsten bevestigen, tickets bestellen voor Alfa Romeo Racing en meedoen aan wedstrijden om viptoegang te winnen voor speciale door Alfa Romeo gesponsorde evenementen.
  • 'Paddock' is de garage en markt aan boord van de Alfa Romeo Tonale om de nieuwste performance-upgrades en uitrustingselementen voor interieur en exterieur in real time te bekijken en aan te kopen. Via de Paddock-app kan de bestuurder bovendien door de recentste aanbiedingen van Alfa Romeo Merchandise en Apparel bladeren en deze rechtstreeks via het scherm bestellen.

 

De Alfa Romeo Tonale is onze blik in de toekomst van het CUV-segment, een holistische creatieve uitdrukking die schoonheid en technologie met elkaar combineert. Voor Alfa Romeo Design is het onze 'opera d'arte', ons kunstwerk ... met andere woorden onze Alfa Romeo Tonale.

 

Authentiek Alfa Romeo

 

De Tonale vormt het debuut van het merk in het segment van de middelgrote SUV's, in lijn met de eigenschappen die kenmerkend zijn voor elk Alfa Romeo-model. Het is ons doel om de beste rijdynamiek in het segment te bieden en elektrificatie toe te passen in perfecte Alfa Romeo-stijl. Dit is de natuurlijke evolutie van het merk onderweg naar synergetische aandrijvingswijzen die tegelijk de prestaties en de rijdynamiek verbeteren. In plaats van zich aan te passen aan nieuwe standaarden, geeft Alfa Romeo met de Tonale-conceptcar een nieuwe interpretatie aan zijn eigen DNA, om een nieuw idee van schoonheid, energie, harmonie en efficiëntie uit te stralen, en de gebruiksvriendelijkheid te bevorderen. De elektrificatie van Alfa Romeo staat ten dienste van het sportieve karakter en de beroemde missie 'Mechanics of Emotions' van het merk. Dit hoeft dan ook niet duidelijk gemaakt te worden via signaturen of specifieke uitvoeringen. Kleine details als het Alfa-logo, of 'Biscione' in hybridelook, een klein maar veelzeggend detail dat de Tonale siert. De elektromotor achterin baant de weg voor nieuwe technologische oplossingen die de rijdynamiek bevorderen, het rijgedrag verbeteren en het plezier van sportief rijden maximaliseren. Deze evolutie komt ook tot uiting in de rijmodi die geselecteerd worden via de Alfa DNA-selector. Deze werd geïntroduceerd op de Giulietta, Mito en 4C, werd verder ontwikkeld op de Giulia en de Stelvio, en bereikt nu ook de Tonale, met specifieke energiebeheersfuncties.

Met de Tonale evolueert de 'Dynamic'-modus naar 'Dual Power', waarbij beide motoren hun maximaal vermogen leveren. Het infotainmentaanraakscherm is voorzien van een E-mozione-toets, met specifieke instellingen voor het gas- en rempedaal en een directere stuurrespons.

De 'Natural'-modus blijft garant staan voor optimale prestaties, waarbij het gebruik van de elektromotor en de verbrandingsmotor automatisch beheerd wordt. Hierdoor worden energie en brandstof bespaard, maar zonder in te leveren op het vlak van prestaties. De 'Avance Efficiency'-modus wordt 'Advance E', voor prestaties in volledig elektrische modus. In lijn met de principes van het merk verbetert de plug-inhybride dus de schoonheid, sportiviteit en dynamische rijeigenschappen van elk Alfa Romeo-model, door deze aspecten op een nieuw niveau te brengen. In de Tonale gaan elektrificatie en prestaties hand in hand. Het is een nieuwe manier om hoogwaardige prestaties en voortreffelijk rijplezier te bereiken.

 

Alfa Romeo Tonale

 

De Tonale belichaamt het avontuurlijk potentieel van een middelgrote, dynamische SUV, die in staat is om de adrenalinestoot van een sportieve rijstijl, die zo typerend is voor het merk, met hetzelfde gemak op te wekken in een stedelijke omgeving. Het gezoem van de elektromotor vergezelt de typische Alfa Romeo-sound. Samen creëren ze een efficiënte en opwindende synergie ten dienste van hoogstaand rijplezier. De overschakeling naar elektrische energie is het recentste hoofdstuk in de 109 jaar lange geschiedenis van de Alfa Romeo-legende, en zal het merk de toekomst in stuwen. Ook de naam van de nieuwe conceptcar werd tegen deze achtergrond gekozen. De Tonalepas, niet ver van de Stelviopas in de Alpen, is een groot natuurlijk amfitheater dat befaamd is voor zijn majestueuze pieken, het sensationele spektakel van schuimende watervallen en eeuwige sneeuw in een adembenemende natuurlijke omgeving. In het gebied van de Tonalepas, dat rechtstreeks verbonden is met de Stelviopas, gaan opwinding en harmonie hand in hand. De Tonale vormt een belangrijke ontwikkeling op het vlak van continuïteit en geografische nabijheid; een evolutie in de tijd op basis van een suggestieve associatie.